Πλούσια συζήτηση και παρεμβάσεις


No comments

«Είναι μπροστά μας μια ευκαιρία που με επενδύσεις περισσότερο σε μυαλά», επισήμανε ο Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την ανάγκη και την γνώση που υπάρχει στον παραγωγό να δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο συνεργατικό, ένας συνεταιρισμός γνώσης που θα μπορέσει να δώσει μεγάλη αξία σε όλους.

Τα οφέλη της τεχνολογίας και πώς αυτή επηρεάζει τους άλλους κλάδους της οικονομίας παρουσίασε στην συνέχεια η Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ. «Μιλάμε για μείωση κόστους, αύξηση της παραγωγής για καινούργια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Μιλάμε για μια διαφοροποίηση των πραγμάτων γιατί η τεχνολογία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Εμείς ως άνθρωποι να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και να αφήσουμε τις μηχανές να κάνουν τα πράγματα καλύτερα για εμάς», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν 19,2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι στοχευμένο στην καινοτομία, στην έξυπνη και στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο Μενέλαος  Γαρδικιώτης, γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ ανέπτυξε στην συνέχεια τους τρόπους για το πως μπορούν οι γεωτεχνικοί της χώρας να βοηθήσουν σε όλη αυτή την διαδικασία: «Βρισκόμαστε σε ένα κοινό σημείο αγρότες, γεωτεχνικοί και οι άνθρωποι που φέρνουν την τεχνογνωσία γύρω από την πληροφορική ώστε να μπορέσουμε να μετεξελίξουμε την ελληνική γεωργία και να συμβαδίσει με την επόμενη γενιά. Και αυτό γιατί πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον. Μέσα από αυτές τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές α μπορέσουμε όντως να πετύχουμε φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους και να το αναγάγουμε στην δική μας πραγματικότητα. Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι η ποιότητα», επισήμανε.

Ο Κωνσταντίνος Χανιώτης, από την ICT Hellas με την σειρά του επισήμανε ότι «τεχνολογίες υπάρχουν, πόροι υπήρχαν και υπάρχουν και ζητούμενο είναι τελικά να πάνε αυτοί οι πόροι να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες στο επίπεδο της εξέλιξης, της μεταφοράς και της τοποθέτησης του προϊόντος. Αυτοί οι πόροι να γίνουν ο τροφοδότης της αγροτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας από το μοντέλο που υπάρχει σήμερα και ακολουθείται από το 1980 στο μοντέλο το 2020».

Ο Παντελής Αγγελίδης, πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ επισήμανε ότι και στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής όπως και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας όποιος δεν εισάγει τεχνολογία είναι δεδομένο ότι παραμένει πίσω από τις εξελίξεις και κινδυνεύει να μείνει εκτός». Τόνισε, δε ότι στη χώρα υπάρχει τεχνολογική παραγωγή και «άρα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μόνοι μας. Η τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα είναι ικανή να πετύχουμε τον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Στο μέτρο 16 που αφορά την Συνεργασία και Καινοτομία με την ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Στέλιος Δρυς, από το ΓΕΩΤΕΕ, ενώ επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών με διαθρωτικά μέτρα, χρηματοδότηση προκειμένου οι έλληνες αγρότες που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την παράδοση να μπορέσουν να εξελίξουν την παραγωγή τους με ασφαλέστερα και υψηλότερης διατροφικής αξίας προϊόντα. Ως προς αυτό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των γεωργικών συμβούλων, εφόσον το ανάλογο πρόγραμμα προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Σε ανάλογο ύφος οι παρεμβάσεις του καθηγητή του Χαράλαμπου Κασίμη, του κ. Καλύβα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και του κ. Καλαμαρά από το ΣΕΠΕ.