Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τους αγρότες


No comments

Στο ερώτημα αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αφορά τους αγρότες κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς. «Διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση και εμείς ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σκεφτήκαμε να πράξουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να μην μείνουμε πίσω στις εξελίξεις αλλά να τις συνδιαμορφώσουμε και να είμαστε μέρος αυτών», επισήμανε.

Ανέφερε ότι οι «γεωτεχνικοί τόσα χρόνια είναι οι σύμβουλοί μας. Θέλουμε τους πληροφορικάριους ΣΕΠΕ και ΣΕΚΕΕ και είπαμε να προχωρήσουμε σε μια συντονισμένη δράση, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου αυτό να φτάσει κάπου. Από τον διάλογο αυτό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα εφαρμόζονται καθημερινά στην γεωργία με τελικό ωφελημένο αποδέκτη τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Ο Παύλος Σατολιάς επισήμανε δε ότι μπορεί το πρώτο ζητούμενο να είναι η ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας όμως το δεύτερο είναι  η βελτίωση της ζωής του αγρότη και του κτηνοτρόφου. «Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα αποκτήσει και καλύτερη ποιότητα ζωής. Σημαντική είναι και η ιχνηλασιμότητα. Όταν το προϊόν παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος σίγουρα θα είναι και το αποτύπωμά του θετικό».

Στη συνέχεια αφού έκανε αναφορά σε τεχνολογικές εφαρμογές που θα βοηθήσουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, επισήμανε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μπροστά μας: «Και εμείς πρέπει να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας. Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε και να οδηγήσουμε τη νέα ΚΑΠ προς την κατεύθυνση. Ήδη τρέχουν προγράμματα εφαρμογών και υποδομών και η ενίσχυση σε προγράμματα με καινοτόμες ενέργειες θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο, την εθνική οικονομία, την ποιότητα των τροφίμων και βεβαίως θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη παραγωγή».

«Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για έρευνα και καινοτομία στον αγροτικό χώρο, αν πρώτα δεν λύσουμε βασικά προβλήματα όπως την άρδευση, την πρόσβαση στην εκμετάλλευση του, ο εξηλεκτρισμός . Αυτή είναι η πραγματικότητα και από κει θα πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή. Να στηριχτεί η παραγωγή, να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι. Να λύσουμε αυτά και τότε να πάμε και στα επόμενα βήματα», είπε ο Παύλος Σατολιάς.